Keti Koti Festival 2018

 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00
 • 20:00
 • 21:00
 
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00
 • 19:00
 • 20:00
 • 21:00
 

Herdenking monument

1 juli nationale herdenking
July 1st 13:00 - 14:30
optreden Edsilia Rombley
De nationale herdenking vindt op zondag 1 juli plaats eveneens in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. De ceremonie begint om 13:00 uur in aanwezigheid van o.a. vertegenwoordigers van het Kabinet, de Gevolmachtigde Ministers van Curaçao, St. Maarten en Aruba, de Ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en de Burgemeester van Amsterdam. Na de herdenking begint het Keti Koti Festival, de viering, met diverse optredens en verdieping op de verschillende podia.

Optreden Edsilia Rombley

 
 

Un De Hoofdpodium

young Cosje
July 1st 15:00 - 15:45


Young Cosje is een Surinaamse band met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 1987 werd de band opgericht als resultaat van een voetbalwedstrijd. Het winnende elftal mocht wat spelen op muziekinstrumenten, en met succes. Young Cosje speelt `kaseko,` traditioneel Surinaamse muziek, maar beperkt zich hier niet toe: ook stijlen als soca, salsa en reggae behoren tot hun repertoire.

Bij het jammen na de voetbalwedstrijd was de belangstelling zo groot, dat het elftal ter plekke een naam voor de band verzon. Ze vernoemden zich naar de band van hun oudere neven, genaamd Cosje. En van het één kwam het ander. Sinds de oprichting tot heden heeft Young Cosje vijf LP’s en 6 CD’s uitgebracht. De meeste nummers worden in het Saramaccaans (dialect van de weggelopen slaven) of in het Sranan tongo (modern Surinaams) geschreven.

Het doel van Young Cosje is om de Surinaamse muziek nationale als internationale bekendheid te geven

 
Izaline Calister
July 1st 16:15 - 17:15
Izaline Calister (Curaçao, 9 maart 1969) is een Curaçaos-Nederlandse zangeres en liedschrijver in een mengeling van jazz met traditionele Curaçaose muziek. Haar muziek bestaat uit ritmes van Curaçao, ballads en dance-songs.

 
Zwart Licht
July 1st 19:00 - 19:45
Zwart Licht staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt. Zwart Licht staat voor tegenstrijdigheid.

 
Mitchell Brunings
July 1st 20:15 - 21:30
Mitchell Brunings & The Redemption Band. Mitchell Brunings bekend van The Voice of Holland en nu de hoofdrolspeler in de musical One Love: The Bob Marley Musical in Engeland en Amerika. Samen met The Redemption band zingt hij uit het repertoire van Bob Marley.

 
ZO! Gospel Choir
July 1st 17:30 - 18:30
ZO! Gospel Choir is in korte tijd uitgegroeid tot het meest gevraagde en populairste koor van Nederland.

 
 

Kas Di Kabra Traditioneel podium

Winti prey o.l.v. Marian Markelo

A-Sa-Go
July 1st 15:00 - 16:30Voorouderverering (Soko psalm / banja / susa / laku / kanga)

door A-Sa-Go


 
Black Harmony
July 1st 19:00 - 21:00Alakondre (ma aisa/loko/leba/luangu)

door Black Harmony


 
Pilar Di Ambiente
July 1st 17:00 - 18:30
 
 

Boni Tula Podium

Debatten en lezingen

Katoen & Tabak
July 1st 15:50 - 16:45
Tijdens Katoen & Tabak vertellen verschillende performers de verhalen van voorouders die opgroeiden in en tijdens gevangenschap. Geïnspireerd op slave narratives, hun eigen familieverhalen en verhalen uit de overlevering. Met monologen, spoken word, muziek en vertellingen van Otion, Naomi Veldwijk, Onias Landveld, Jasper Albinus en Babs Gons.

 
Black Archives / Veronsur
July 1st 15:10 - 15:50
100 jaar Ons Suriname
Een zolder vol zwarte geschiedenis in Nederland. Op de 2e etage van Vereniging Ons Suriname staat Nederlands grootste verzameling van boeken en documenten over de slavernij, kolonialisme en burgerrechten.
Ook komt er een presentatie over 100 jaar Vereniging Ons Suriname.

 
Slaven registers
July 1st 14:30 - 15:10
Vrijwel alle slaven en slavenhouders uit Suriname van 1830 tot 1863 zijn terug te vinden en te volgen. 80.000 namen in totaal.

 
Black History Dialoog
July 1st 18:00 - 19:00
Black History Dialoog

afsluiting black history month 


Jongeren gaan met beleidsmakers in gesprek over hoe gebeurtenissen uit de Afrikaanse geschiedenis, waaronder slavernij en kolonialisme, kunnen worden geïmplementeerd in het curriculum van o.a. onderwijsinstellingen en welzijnsinstellingen.

Presentatie: Ashaki Leito

Spoken Word: OTION, Gabrielle Wouter, Rellieatuur,

Georganiseerd i.s.m. Untold, Unify Movement en Blaka .
 
Bigi Bundru
July 1st 19:05 - 20:30
Declaration of Unity
Glen Codfried en Romeo van Bosse organiseren een bijeenkomst waarin ze aan de hand van stellingen en "inspirational talks" de afro-Surinaamse gemeenschap oproepen om zich te bundelen om zo issues die te maken hebben met het slavernijverleden te tackelen.

Een goede zelfanalyse moet nog steeds plaatsvinden. Hoe wordt de aanwezige (historische)kennis, kunde en energie gebundeld voor de gemeenschap? Waar vinden wij elkaar? Wanneer sluiten wij de rijen voor het gemeenschappelijke belang? Wat is het gemeenschappelijke belang? Wat is de hedendaagse sociale waarde van onze krachtenbundeling? Hoe dit te bezien in historische perspectief? Welke maatschappelijke implicaties zien wij vandaag de dag nog terug van het koloniale verleden? Zijn die implicaties er wel? Deze en andere vragen die de gemeenschap betreffen worden regelmatig gesteld en ook beantwoord maar, nooit in een setting waar het alleen de Afro Surinamers betreft. Het is belangrijk om dit wel te doen. Niet om anderen buiten te sluiten maar, om het gevoel van eigenwaarde, herkenning van en erkenning van onszelf te vinden in onszelf en bij onszelf.

 
Keti Koti Talks
July 1st 16:45 - 17:45
Perspectives on the Slavery Past and its Afterlife is een reeks korte lezingen die de link onderzoeken tussen het Nederlandse slavernijverleden en de huidige structuren van macht, uitsluiting en ongelijkheid in de samenleving. 

De keti koti talks wordt georganiseerd door het Research Center for Material Culture – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.


 
 

Keti Koti Cinema

(naast Boni-Tula Oso)

Keti Koti Cinema
July 1st 14:30 - 19:30

Impressie van de in totaal 66 gevoerde  dialoog gesprekken  die in 2014 t/m 2017 steeds op 30 juni zijn gevoerd aan de voet van het slavernij monument tussen witte en zwarte Nederlanders over de sporen van het slavernijverleden. 


De gesprekken zijn op film vastgelegd door Ehsan Fardjadniya (artistiek leider) en zijn gefaciliteerd door Machiel Keestra (filosoof) en Mercedes Zandwijken (initiatiefnemer) 


Op elk heel uur  krijgt u de kans om zelf ook een Keti Koti dialoog te voeren aan de Keti Koti tafel onder het genot van een glaasje Gemberbier en stukje Bojo. Voor meer informatie www.ketikotitafel.nl  of volg ons op facebook ketikotidialoogtafel.


Prof.dr. Gloria Wekker en Reiner van Zutphen de Nationale Ombudsman
voeren het kokosolie-ritueel uit voorafgaand aan de Keti Koti dialoog
aan de voet van het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam(2016)

 
 

Klik op de programmaonderdelen voor meer informatie

Mitchell Brunings
& The Redemption Band. Mitchell Brunings bekend van The Voice of Holland en nu de hoofdrolspeler in de musical One Love: The Bob Marley Musical in Engeland en Amerika. Samen met The Redemption band zingt hij uit het repertoire van Bob Marley.

mitchel brunings

Izaline Calister
Izaline Calister (Curaçao, 9 maart 1969) is een Curaçaos-Nederlandse zangeres en liedschrijver in een mengeling van jazz met traditionele Curaçaose muziek. Haar muziek bestaat uit ritmes van Curaçao, ballads en dance-songs.

izaline calister

Black Archives / Veronsur
Een zolder vol zwarte geschiedenis in Nederland. Op de 2e etage van Ons Suriname staat Nederlands grootste verzameling van boeken en documenten over de slavernij, kolonialisme en burgerrechten.

black archives

Slavenregisters
Vrijwel alle slaven en slavenhouders uit Suriname van 1830 tot 1863 zijn terug te vinden en te volgen. 80.000 namen in totaal. Presentatie: Dr. Coen van Galen van de Radboud Universiteit.

slaven registers

Zwart Licht
Zwart Licht staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt. Zwart Licht staat voor tegenstrijdigheid.

zwart licht

ZO! Gospel Choir
ZO! Gospel Choir is in korte tijd uitgegroeid tot het meest gevraagde en populairste koor van Nederland.

zo! gospel choir

Katoen & Tabak
Tijdens Katoen & Tabak vertellen verschillende performers de verhalen van voorouders die opgroeiden in en tijdens gevangenschap. Geïnspireerd op slave narratives, en verhalen uit de overlevering.

katoen en tabal

Kabra Prey
Kabra prey o.l.v. Marian Markelo. Met Voorouderverering door A-Sa-Go. Alakondre door Black Harmony en Curaçaose tambu van Pilar Di Ambiente.

winti keti koti 2