1 JULI 2023 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING
1 JULI 2023 Museumplein | NATIONALE VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ
1 juli herdenking
1 juli herdenking afschaffing slavernij
1 juli herdenking afschaffing slavernij
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert voor de 21ste keer op zaterdag 1 juli de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden van 14.00 uur tot 15.15 uur in het Oosterpark in Amsterdam. De Nationale Herdenking is tevens de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en wordt bijgewoond door een afvaardiging van het kabinet. Het Keti Koti Festival, waar feestelijk wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk, vindt dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam.
Herdenkingsceremonie live op NOS, BVN & NPO1
Tijdens de herdenking staan we stil bij de zeer pijnlijke geschiedenis van het slavernijverleden. Dit jaar is de herdenking ook de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. De aanvang van de herdenkingsceremonie is om 14.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1, BVN en via NOS.nl.
Programma Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden
13:15 – 14.00 Inloop
14.00 Start herdenking
14.00 – 15.15 Nationale herdenking Nederlands slavernijverleden
13.00 – 23.00 Keti Koti viering op het Museumplein
Keti Koti Festival dit jaar op Museumplein
Vanwege de verwachte hogere opkomst en de beperkte capaciteit in het park, vindt het Keti Koti Festival dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam en niet, zoals gebruikelijk, in het Oosterpark. Dit is besloten in overleg met de Gemeente Amsterdam. Het Keti Koti Festival begint om 13.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Tijdens de plechtigheid van de Nationale Herdenking (van 14.00 uur tot 15.15 uur) wordt het festival op het Museumplein stilgelegd en kan via grote schermen live worden meegekeken naar de ceremonie in het Oosterpark. De viering op het Museumplein bestaat uit een concert met onder andere artiesten zoals Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Alain Clarke, Akwasi en Jeangu Macrooy. Ook is er een FunX podium gericht op jongeren. Daarnaast is er een kinderpodium met onder meer een poppentheater, een podium met traditionele muziek van o.a. Black Harmony en Swit Firie en er is ruimte voor debat.
Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we in het hele Koninkrijk en samen met Suriname stil bij onze geschiedenis, en bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Tijdens het jaar worden er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om het bewustzijn over het Nederlandse slavernijverleden te vergroten. De Rijksoverheid hoopt met dit herdenkingsjaar bij te dragen aan het blijvend vergroten van kennis en verbinding in de samenleving.


