1 JULI 2024 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING

1 JULI 2024 Museumplein | NATIONALE  VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ

1 juli herdenking

1 juli herdenking afschaffing slavernij

1 juli herdenking afschaffing slavernij

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) organiseert voor de 21ste keer op zaterdag 1 juli de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden van 14.00 uur tot 15.15 uur in het Oosterpark in Amsterdam. De Nationale Herdenking is tevens de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en wordt bijgewoond door een afvaardiging van het kabinet. Het Keti Koti Festival, waar feestelijk wordt stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk, vindt dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam.

Herdenkingsceremonie live op NOS, BVN & NPO1

Tijdens de herdenking staan we stil bij de zeer pijnlijke geschiedenis van het slavernijverleden. De aanvang van de herdenkingsceremonie is om 14.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1, BVN en via NOS.nl.

Programma Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden

13:15 – 14.00 Inloop

14.00 Start herdenking

14.00 – 15.15 Nationale herdenking Nederlands slavernijverleden

13.00 – 23.00 Keti Koti viering op het Museumplein

 

 

 

 

 

 

Keti Koti Festival dit jaar op Museumplein

Vanwege de verwachte hogere opkomst en de beperkte capaciteit in het park, vindt het Keti Koti Festival dit jaar plaats op het Museumplein in Amsterdam en niet, zoals gebruikelijk, in het Oosterpark. Dit is besloten in overleg met de Gemeente Amsterdam.
De herdenkingsceremonie, die wel in het Oosterpark plaatsvindt, zal van 14.00 uur tot 15.15 uur rechtstreeks te volgen zijn via NPO 1, Radio 1 en NOS.nl. Tijdens de herdenkingsceremonie rondom het monument zullen een beperkt aantal genodigde gasten aanwezig zijn. De herdenking is ook op het grote veld via schermen te volgen.

Het Keti Koti Festival begint om 13.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Tijdens de plechtigheid van de Nationale Herdenking (van 14.00 uur tot 15.15 uur) wordt het festival op het Museumplein stilgelegd en kan via grote schermen live worden meegekeken naar de ceremonie in het Oosterpark. 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Het slavernijverleden is een zeer pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we in het hele Koninkrijk en samen met Suriname stil bij onze geschiedenis, en bij hoe deze geschiedenis vandaag de dag nog een negatieve rol speelt in het leven van mensen. Tijdens het jaar worden er verschillende activiteiten en evenementen georganiseerd om het bewustzijn over het Nederlandse slavernijverleden te vergroten. De Rijksoverheid hoopt met dit herdenkingsjaar bij te dragen aan het blijvend vergroten van kennis en verbinding in de samenleving.