1 JULI 2024 OOSTERPARK | NATIONALE HERDENKING

1 JULI 2024 Museumplein | NATIONALE  VIERING AFSCHAFFING SLAVERNIJ

Reflectie bij Spiegelboom op Keti Koti Festival Museumplein

Tijdens het Keti Koti Festival Amsterdam op 1 juli plaatst de provincie Noord-Holland de Spiegelboom. De provincie wil met de Spiegelboom bezoekers van het festival betrekken bij het slavernijverleden, vrijheid en de toekomst.

 

Wat is de Spiegelboom?

De Spiegelboom staat op het Keti Koti festival op het Museumplein naast de Boni Tula Tent. Festivalbezoekers worden uitgenodigd om te reflecteren op vragen, quotes en symbolen, een reactie achter te laten of samen in gesprek te gaan. Gespreksonderwerpen zijn het slavernijverleden, vrijheid en de toekomst. Bezoekers kunnen een kaartje achterlaten en/ of een bericht plaatsen op social media onder #spiegelboom.

 

Elkaar in de ogen kijken

De provincie heeft een groep mensen gevraagd mee te denken over de Spiegelboom:  Peggy Brandon (Conservator, tijdelijk werkzaam voor het Nationaal Slavernijmuseum en directeur van Mocca), Laura Polder (docent Social Work), Winston Brandon (imagineer) en Edna Konadu (student bestuurskunde).  Zij reflecteren ook op de vragen in de Spiegelboom.

 

Peggy Brandon:  ”We zijn allemaal nazaten uit de 18e, 19e, 20e eeuw. Er is veel pijn en onbegrip. Laten we de opgebouwde barrières, eeuwenlang gevormde denkbeelden en vooroordelen over en weer erkennen. Elkaar in de ogen kijken en luisteren en ze te laten voor wat ze zijn; iets ouds, oude boodschappen, iets dat niet van ons is en dat volgende generaties in de weg zit.”

 

Laura Polder: ”Zoals een Surinaams gezegde zegt: Wij moeten de stenen uit het verleden oprapen, omdat anders onze (klein)kinderen erover blijven struikelen.”

 

Alle reflecties van Peggy Brandon, Laura Polder, Winston Brandon en Edna Konadu zijn te lezen op de website van de provincie Noord-Holland: Spiegelboom – Provincie Noord-Holland.

 

De provincie plaatst de Spiegelboom ook op het Kwaku Summer festival (15&16 juli en 22&23 juli). Naast deze evenementen is het ook mogelijk om op de website je reactie te geven. Later dit jaar zal de provincie terugkomen op de reacties op de Spiegelboom.

 

Educatie koloniaal verleden

De provincie heeft vorig jaar officieel excuses aangeboden aan de nazaten van tot slaaf gemaakten. De Spiegelboom is een van de activiteiten die de provincie organiseert als onderdeel van de dialoog rondom het bespreekbaar maken van het slavernijverleden om zo racisme, discriminatie en vooroordelen te bestrijden. Van 1 juli tot en met 6 oktober is de tentoonstelling ‘Slavernij. Stemmen uit het verleden’ in provinciehuis Paviljoen Welgelegen te bezoeken.

 

www.noord-holland.nl/koloniaalverleden

Click hier naar de tentoonstelling in het Provinciehuis ‘Koloniaal Verleden Noord-Holland: https://www.noord-
holland.nl/Over_de_provincie/Koloniaal_verleden_Noord_Holland